Om oss

2018 firade vi 10 år som uppfödare av den underbara rasen Russkaja Tsvetnaja Bolonka!


2007 fick jag kontakt med Shibumi's i Umeå och köpte en valp - Shibumi's Balthazar. Meningen var att jag skulle ha en sällskapshund och sällskap till min Chinese Crested Powder Puff Morrgan (som blev 15 år). Sedan blev jag kontaktad av Shibumi's som undrade om jag var intresserad av att deläga Fantasia Aneriko/Fanta. Vi hade redan pratat en del om att jag var intresserad av att föda upp.
Så blev det och första kullen  kom alltså 2008, E: Shibumi's Balthazar och U: Fantasia Aneriko.
Fyra underbart söta o goa valpar.

Intresset växte och jag importerade Stanley Aneriko/Mellvin från Tjeckien. Han utvecklades inte till avelshund utan är idag en mycket älskad sällskapshund som bor hos min äldsta dotter. Men fick ge namn till kenneln.

Sen kom Shibumi's Doris hit sensommaren 2008. En underbar liten brown&tan tik.

Och så var uppfödningen igång
Idag har vi haft 24 kullar i valplådan.

För att utveckla och bredda avelsbasen krävs importer från andra linjer.
Importerna kommer från Ryssland, Vitryssland, Tjeckien och Finland.
Jag väljer noga när det är dags att importera. 

I min avel följer jag rasklubbens rekommendationer. (Läs under fliken Valpplaner) Men också att hundarna har det underbara glada vänliga tillitsfulla temperamentet som är utmärkande för rasen. Även pälskvaliteten är viktig.
För mer information om mina hundar, läs under "Hundarna"

Det är med stolthet jag kallar mig uppfödare av rasen Russkaja Tsvetnaja Bolonka!

Annika Nilsson
Malmby, Strängnäs
Avelsråd i Svenska Russkaya Tsvetnaya Bolonkaklubben 

Avelsfunktionär SKK
Uppfödarutbildning SKK
Utbildad handledare för SKK uppfödarutbildning
Utbildning Hundavel och genetik SKK 2019
Tillstånd av Länsstyrelsen i Södermanland

Jag är inte längre ombud för Agria.


Russkaya Tsvetnaya Bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan Bichon frisé, Shih tzu och Lhasa apso gjordes 1951 i hemlandet Ryssland. Det som efterstävades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen Tsvetnaya Bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999.

Men... det finns bilder från tsartiden på en liten söt knähund som i mångt och mycket påminner om våra nuvarande knähundar. Den ryska adeln hade naturligtvis, precis som i Europa, prydnadshundar. Efter revolutionen var de av naturliga skäl inte lika efterfrågade.

Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna registrerades 2007.

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Hundarna är mycket lättlärda, man behöver i regel bara visa en gång vad man vill att hunden ska utföra så förstår den. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren.
Idag (2021) har rasen en Viltspårtchampion, en Rallylydnadschampion, flera hundar som tränar Nosework, Lydnad mm.

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig.  Små vita tecken på bröst och tår accepteras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Som de flesta små hundraser kan en Russkaja Tsvetnaja Bolonka bli uppåt 15-16 år gammal.

Rasen är ännu inte än godkänd av FCI men är godkänd, förutom i hemlandet Ryssland, bland annat de nordiska länderna och har utställningsrättigheter (Grupp 9) i Sverige och i Norden mfl.

Lilla söta Prins Valiant